Fra idé til innsikt; Hvordan forskningen har formet Blue Lice
Siden dag én har Blue Lice hatt én grunnleggende filosofi: Vi finner ikke en god forebyggende løsning mot lakselus alene.
Derfor har vi utviklet teknologien hånd i hånd med både forskere og kunder. Denne tilnærmingen har fulgt oss hele veien, fra de tidelige pilotprosjektene til store initiativ som FHF-prosjektet Lusefelle.
Første design av Blue Lice sine lusefeller.
Da Blue Lice ble startet i 2017, hadde vi en metode som var godt dokumentert på lab, og et tydelig behov fra næringen om effektive, forebyggende løsninger mot lakselus.
Men kunne vi faktisk fange lus med lys før den nådde fisken ute på merdkanten?
For å forstå lusa, måtte vi jobbe med dem som kjenner den best. Derfor knyttet vi tidlig kontakt med forskere innen luseadferd, biologi og spredningsmønster. Flere av de første testene i felt ble gjennomført med innspill fra forskere ved blant annet NTNU Taskforce Lakselus, Sintef og Norce. Det ga oss ikke bare verdifull innsikt, men også løpende ledetråder som førte oss videre i utviklingen.
Test av lysblink mot kopepoditter i tidlig fase av teknologien.
Vi startet med et bøttelignende design rundt merden, men fant fort ut at det ikke dekket nok areal eller var effektivt nok for å fange tilstrekkelig mengder luslarver, og at plasseringen måtte tilpasses hovedstrømsretningen, hvor mest lus kommer inn. Slik ble forskningen en direkte innspillsbank for hvordan vi forbedret teknologien steg for steg.
Et annet hinder var at det ikke fantes en god metode for å måle resultatene, altså hvor mye lus vi faktisk fanget. Det endret seg da NINA parallelt utviklet en metode for å hente ut miljø-DNA. Plutselig kunne vi måle effekten av systemet vårt over tid, og optimalisere videre.
I dag står vi midt i det store FHF-prosjektet Lusefelle, sammen med ledende fagmiljøer som SINTEF Ocean, Norsk Regnesentral og NINA. Her tar vi samarbeidet til neste nivå ved at teknologien vår testes nå mot avanserte simuleringsmodeller for lusespredning, og ny kamerateknologi med kunstig intelligens som skal gi sanntidsdata på hvor mye lus vi fanger hver eneste dag.
Det er et stort teknologisk sprang på få år, og vi mener at det tette samarbeidet med forskningsmiljøene og kundene våre er grunnen til at vi har kommet så langt på kort tid.
Bilde fra første fysiske samling i FHF-prosjekt Lusefelle.
FHF-prosjektet både utfordrer og utvikler oss. For mens teknologien vår fanger lus på individnivå, hjelper forskningen oss å forstå helheten. Hvor lusa kommer fra, hvordan den beveger seg, og hvordan våre løsninger kan inngå i en bredere strategi.
Vi i Blue Lice har aldri sett på oss selv som bare en teknologileverandør. Vi er en del av et økosystem. Samarbeidet med luseforskerne har vært avgjørende hele veien, og det er det fortsatt.
Vi tror fremtiden for lusekontroll ligger i et helhetlig samspill mellom teknologi, forskning og næring. Og vi er stolte av å bidra som en bro mellom disse verdenene.